Monday, October 29, 2012

Bahan kimia dalam produk kesihatan dan kecantikan ! Esei Percubaan STPM Selangor 2012.Bahan kimia yang terkandung dalam produk kesihatan dan kecantikan berpotensi menjejaskan kesihatan serta kecantikan. Oleh itu langkah-langkah yang berkesan wajib diambil untuk memastikan keselamatan pengguna. Bincangkan.

Pengenalan:
Penjagaan kesihatan dan kecantikan mendapat sambutan hangat daripada kaum lelaki dan wanita. Terdapat pelbagai bahan kosmetik yang ada di pasaran dengan pelbagai jenama.
Bil
idea
Huraian
A
Kesan bahan kimia

1
Alahan
·      Pensil alis mata-kandungan petrolatum adalah tidak toksik, tetapi bahan ini boleh menyebabkan alahan pada kulit, pigmentasi pada lapisan mukosa pada mata, mata menjadi merah, radang, berair dan pandangan menjadi kabur.
·      Maskara-mengandungi garam asid stearik berserta pigmen, lanolin, paraffin dan lilin carnauba. Sejak penggunaannya selama beberapa tahun, terdapat beberapa kes seperti melecur, mata berair dan kerengsaan mata ke atas penggunanya.
·      Gincu- boleh menyebabkan bibir kering dan gatal
·      Saluran pernafasan sempit. Barangan bedak termasuk bedak debu dan bedak badan. Bedak mengandungi bahan-bahan seperti talkum, kanji atau kedua-duanya sekali serta dengan karbonatin organik, zinkstearat, kaolin, pewangi dan mungkin juga pengawet
·      Minyakwangi (kolon) Barangan ini mempunyai kandungan alcohol setinggi 50 hingga 90 peratus. Jika ditelan, ia boleh menyebabkan seseorang itu mengalami rasa mengantuk dan penekanan fungsi otak.

2
Penyakit
·    Pembayang mata mengandungi lanolin, beeswax, seresin, kalsium karbonat, minyak mineral, sorbitanoleate dan bedak. Bedak boleh menyebabkan gangguan paru-paru jika terdedah secara berpanjangan.
3
Keracunan
·     Pengilat kuku – Bahan ini terdiri daripada pelarut seperti xylena, toluena, aseton, etilasetat, etanolataumetanoldan plasticizer (seperti butil-asetat, dibutil phthalate, kamfor) bersama nitroselulosa atau lain-lain resin.
·     Sesetengahdaripadabahan-bahankimiaini, jikaditelandenganbanyakbolehmengakibatkan rasa mual, muntahdanmungkinmenganggufungsiotak. Mangsakeracunanperludibawake hospital dengansegerasekiranyadidapatitertelanpengilat kuku.
·      Pembersihpengilat kuku pula bolehmembahayakandiri. Kesannyaadalahsamasepertikeracunanalkohol.

4
Mutasi Gen
·    Bahan kosmetik yang diduga bias mengganggu perkembangan janin. Salicylic Acid (BHA atau Beta Hydroxy Acid)
Bahan ini dapat ditemukan dalam produk yang digunakan untuk mengubati jerawat, dan anti penuaan.
·    Retinol A
Bahan ini merupakan bentuk vitamin A yang digunakan untuk mengobati jerawat dan digunakan untuk pengelupasan kulit mati.
·    Paraben
Ini adalah bahan pengawet yang sangat umum digunakan dalam banyak produk perawatan kulit. Penelitian klinis mulai menunjukk anada nyahubungan bahan ini dengan efek buruk pada system reproduksi bayi laki-laki.
·    Cream Hair Removers,Phathalates
ditemukan dalam jumlah perawatan kulit atau produk kosmetik termasuk cat kuku, deodoran, hair spray atau parfum.
B
Langkah-langkah

4
Pelabelan produk
·    Memberipenerangan yang jelastentangcarapenggunaan
·    Memaparkanbahan-bahan yang digunakan
5
Penyelidikan dan pembangunan
·    Menjalankankajiantentangkeselamatanproduk
·    Memastikankualitibarangantidakdiabaikan
·    Menjadikanbahan-bahanlebihselamatdenganmengkajipenggunaanbahan-bahansemulajadi
6
Menguji bahan
·    Untukmengetahuiataumemastikansamaadaberlakualahkepadasesuatukosmetik, ujibarangantersebutpadabahagianbelakangtangan
·    Biarkanselama 24 jam. Sekiranyaandamendapatisebarangkesan-kesansampingansepertikemerah-merahan, berbintilataugatal-gataldansebagainya, hentikanpenggunaanbarangantersebut.
7
Bantuan nasihat pakar kecantikan
·    Mendapatkan nasihat dan rawatan daripada doctor atau pakar kecantikan yang berkelayakkan tentang jenis alat solek atau kosmetik yang sesuai.
·    Pakar-pakar kecantikan ini (Beautician) yang perlu mempunyai etika kerja dan professional yang bermutu tinggi.
·    Tidak boleh menipu dan terlalu mementingkan keuntungan
8
Kosmetik cara tradisional
·    Menjaga kecantikan tanpa bahan kosmetik buatan kimia.
·    Menjaga kesihatan dengan memakan makanan seimbang, sentiasa riang dan banyak bersenam.
·    Menggunakan bahan asli (cara tradisional), misalnya menghaluskan muka dengan tomato – gantikan krim muka dan lain-lain bahan asli seperti telur, timun, jus lemon, minyak zaiton, madu mentah serta santan kelapa.
Penutup:
Perkembanganbahan-bahankosmetikberlakukeranasambutan yang hangatdaripadapenggunadarisegenaplapisanmasyarakat.Pelbagaijenama yang muncul di pasaran .

Skema: 2 + 2

3 comments: