Sunday, October 14, 2012

Karangan SPM : Langkah-langkah meningkatkan mutu sukan negara.Sebagai wartawan sebuah majalah sukan, anda ditugaskan untuk menulis rencana yang bertajuk “Langkah-langkah Meningkatkan Mutu Sukan Negara”.
Tulis rencana itu selengkapnya.

Langkah-langkah Meningkatkan Mutu Sukan Negara
Oleh : Zhai Xian Zhong

Kekalahan skuad bola sepak kebangsaan dalam kelayakan Piala Dunia dan  tumbangnya jagoan bergu, perempuan , perseorangan dan bergu campuran badminton negara dalam Kejohanan Badminton Dunia baru-baru ini, seolah-olah mengesahkan bahawa mutu sukan Malaysia masih keterbelakang dan berada dalam takuk lama. Itu belum lagi mengambil kira prestasi sukan-sukan teras lain seperti hoki, olahraga, renang, sepak takraw dan sebagainya. Kemerosotan pencapaian atlet-atlet negara dan kegagalan mereka menyerlah ketika bertanding sama ada pada peringkat serantau mahupun antarabangsa telah menimbulkan pelbagai tanggapan negatif dan persoalan dalam kalangan peminat sukan di negara ini. Apakah atlet-atlet kita hanya gah ketika bertanding sesama sendiri sehingga mewajarkan gelaran “jaguh kampung?” Ataupun atlet kita kurang bermotivasi apabila bersaing pada peringkat antarabangsa? Walau apa pun pertikaiannya, ternyata pelbagai langkah konkrit dan menyeluruh perlu diambil untuk meningkatkan mutu sukan negara, agar kita dapat “duduk sama rendah dan berdiri sama tinggi” dengan negara-negara lain dalam bidang sukan.
Dalam hal ini, perkara utama yang perlu diberi perhatian ialah dengan merombak jawatankuasa induk yang menaungi sesebuah persatuan sukan. Bukan lagi rahsia, kebanyakan persatuan-persatuan sukan di Malaysia dipimpin oleh elit politik dan kerabat diraja. Lihat sahaja persatuan-persatuan seperti Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM), Persekutuan Hoki Malaysia (PHM), dan Persatuan Badminton Malaysia (BAM). Malangnya, para pemimpin yang dipilih secara “sebulat suara” ini, sering menjadikan persatuan berkenaan sebagai medan untuk mencari pengaruh dan meneruskan agenda politik mereka. Mereka rata-rata tidak memiliki kepakaran, ilmu dan selok belok tentang sukan yang diterajui, malah mereka juga bukanlah atlet yang pernah mewakili negeri mahupun negara. Meraka cuma memiliki pengaruh, latar belakang kewangan dan politik yang kukuh. Maka tidak hairanlah bahawa mereka hanya mampu bercakap soal teori, prinsip , sikap atlet dan pegawai sukan apabila pasukan negara tewas atau gagal.  Keghairahan memenuhi agenda peribadi, menyebabkan program pembangunan sukan dan atlet telah “dianaktirikan” oleh mereka. Kedang kala ilmu tentang bidang sukan serta kegagalan memahami perubahan yang berlaku, mewajarkan ketandusan pencapaian para atlet kita. Berkaitan hal ini, matan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi pernah menyeru agar para pemimpin politik melepaskan jawatan mereka dalam persatuan sukan agar program pembangunan sukan hanya ditangani oleh individu yang berkelayakan. Justeru, sewajarnya barisan kepimpinan sukan ini dirombak dan seterusnya memberikan laluan kepada muka-muka baru yang mempunyai latar belakang bidang sukan serta beriltizam tinggi untuk memajukan mutu sukan negara, bak kata pepatah, “hanya jauhari yang mengenal manikam”. Biarlah atlet-atlet dipimpin , dijaga dan diuruskan oleh mereka yang benar-benar pakar dalam bidang sukan masing-masing. Biarlah badan sukan Negara bebas sebebasnya daripada pengaruh golongan elit, kerabat , ideologi politik, perkauman dan semangat kenegerian.
Di samping itu, program-program pembangunan atlet juga perlu diperbaiki dan diberi nafas baru dalam usaha melahirkan atlet yang berdaya saing dan mampu mengibarkan cabaran negara pada peringkat antarabangsa. Kerajaan melalui Kementerian Belia dan Sukan telah menyediakan peruntukan yang cukup banyak untuk menyokong program-program pembangunan sukan di negara ini seperti penubuhan Majlis Sukan Negara (MSN) , Institut Sukan Negara (ISN) dan beberapa buah sekolah sukan dan akademi sukan di seluruh negara. Program pembangunan sukan ini meliputi aspek-aspek kritikal dan teknikal  seperti kewangan, kejurulatihan, pemakanan, psikologi, dan sebagainya. Sains sukan dan aspek pemakanan perlu diberi keutamaan dan diaplikasikan sepenuhnya dalam perkembangan atlet Negara. Berhubung dengan isu ini, matan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Azalina Othman pernah menegur tentang cara pemakanan para pemain bola sepak kebangsaan ketika bertanding dalam Kejohanan Piala Asia yang dianggap tidak bersesuaian dengan diet para atlet. Menurutnya kebanyakan para pemain bola sepak negara lebih menggemari roti canai, nasi lemak, dan merokok. Kegagalan menyediakan program-program berkualiti, memungkinkan mutu sukan negara terus merudum dan kita terus ketandusan para atlet yang berpotensi. Contohnya sejak menjuarai Piala Thomas pada 1992, Persatuan Badminton Malaysia (BAM) terus gagal membentuk sebuah pasukan kebangsaan yang mampu memecah penguasaan China, Korea Selatan dan Indonesia dalam arena badminton. Sungguhpun negara boleh bangga dengan Datuk Lee Chong Wei, anak kelahiran Pulau Mutiara yang begitu lama menduduki rangking pertama dunia, terkenal dengan gelaran Raja Super Series dan menjadi Naib Juara Piala Dunia baru-baru ini. Biarpun munculnya “gandingan emas”, Koo Kien Kiat dan Tan Boon Heong, namun kegagalan pasukan negara dalam Kejohanan Badminton Dunia bulan lalu menterjemahkan segala-galanya. Namun begitu, segala kelemahan tidak harus menjadi noktah untuk kita terus berusaha. Dengan pengemblengan usaha dan iltizam semua pihak, pastinya “sinar di hujung terowong” dapat dijelmakan untuk mengangkat kembali martabat sukan negara kita.
Selain itu, para atlet negara juga perlu didedahkan dengan kejohanan-kejohanan antarabangsa secara lebih kerap. Penyertaan secara berterusan amat penting dalam usaha memantapkan persembahan serta menyesuaikan diri di dalam situasi pertandingan yang sebenarnya. Tambahan pula, mereka akan memperoleh pengalaman baru yang bakal mematangkan mereka sama ada dari segi teknikal, fizikal dan psikologikal jika diberi pendedahan yang luas. Barisan atau pasukan pelapis perlu diberi pendedahan yang awal dan lebih meluas, bak kata pepatah Melayu melentur buluh biarlah dari rebungnya. Mentaliti badan pengurusan dan pemimpin sukan yang bertanding hanya untuk memenangi kejuaraan atau penghantaran atlet pelapis ke luar negara hanya membazir wang dan masa perlu dikikis. Ingatlah bahawa jauh perjalanan luas pengalaman. Pasukan bola sepak contohnya, tidak mampu membentuk persefahaman yang mantap jika digabungkan menjelang saat akhir pada sesebuah kejohanan sahaja. Setiap pemain sudah pasti mempunyai latar belakang kemahiran dan peribadi yang berbeza. Justeru, penyertaan secara berterusan dalam pelbagai kejohanan dapat membentuk persefahaman dalam kalangan mereka seterusnya mampu menuai hasil yang diharapkan. Pencapaian ratu squasy negara, Datuk Nicole Ann David sehingga membolehkan beliau berada pada kedudukan teratas senarai pemain terbaik dunia sekian lama dan menerpa nama sebagai manusia pertama di dunia menjadi Juara Dunia buat kali kelima baru-baru adalah berpunca daripada penyertaan yang tidak putus-putus dalam pertandingan peringkat antarabangsa. Perlu ditegaskan bahawa kejayaan yang diinginkan tidak boleh dijelmakan dengan usaha secara ala kadar, “seperti melepaskan batuk di tangga”. Sebaliknya ia menuntut iltizam dan kerja keras semua pihak sama ada dalam kalangan para atlet, pihak-pihak berwajib, dan malahan peminat sukan tanah air, ingatlah bahawa yang bulat tidak akan datang bergolek, yang pipih tidak akan datang melayang.
Sesungguhnya kemerosotan mutu sukan negara tidak seharusnya dibiarkan terus berlanjutan kerana ia sedikit sebanyak berkaitan dengan maruah kita pada peringkat antarabangsa. Sejajar dengan usia kemerdekaan negara yang sudah menjangkau angka lima puluh empat tahun, seharusnya ia telah mematangkan pencapaian kita dalam bidang sukan. Mungkin tiada salahnya untuk kita belajar dengan negara-negara seperti Trinidad dan Tobago atau pun Kenya yang telah berjaya melayakkan diri dalam pertandingan akhir bola sepak Piala Dunia 2006 serta mampu melahirkan atlet olahraga bertaraf dunia. Hanya dengan kerjasama erat semua pihak, misi untuk melihat kelibat anak-anak muda Malaysia beraksi dalam Sukan Olimpik 2016 dan pada pusingan akhir bola sepak Piala Dunia 2018 akan menjadi kenyataan. Bak kata pepatah “pengayuh sudah ada di tangan, perahu sudah ada di tangan”, terserah kepada kita untuk merealisasikan impian lebih  28 juta rakyat Malaysia. “Majulah sukan untuk Negara!

3 comments:

 1. https://www.behance.net/gallery/46472895/_
  https://www.behance.net/gallery/46463613/_
  https://www.behance.net/gallery/46463247/_
  https://www.behance.net/gallery/46451097/_
  https://www.behance.net/gallery/46460639/_
  https://www.behance.net/gallery/46462575/_

  ReplyDelete
 2. https://www.behance.net/gallery/46450923/_
  https://www.behance.net/gallery/46450419/_
  https://www.behance.net/gallery/46430977/-jumperadscom
  https://www.behance.net/gallery/42972037/_
  https://www.behance.net/gallery/40396873/Transfer-and-relocation-and-Furniture-in-Dammam

  ReplyDelete