Monday, October 29, 2012

Pertanian Organik : Esei Percubaan STPM Negeri 9 2012 !Kesedaran masyarakat telah mendorong permintaan yang tinggi terhadap hasil keluaran pertanian organik sehingga menggalakkan  kepada pembukaan ladang-ladang baru secara besar-besaran.
Bincangkan rasional kerajaan menggalakan pertanian ini serta langkah-langkah untuk mempergiatkan lagi perkembangannya. 

Pengenalan:
Pertanian organik adalah sistem  pertanian yang menggunakan  bahan-bahan semulajadi  tanpa menggunakan bahan kimia sintetis. Beberapa tanaman  yang berpotensi untuk dikembangkan dengan teknik ini adalah padi, tanaman horticulture, sayuran dan buah (contohnya: brokoli, kubis  dll.), tanaman perkebunan (kopi, teh, kelapa, dll.), dan rempah-rempah.  

Isi/idea
Bil.
Isi/idea
Huraian

1
Rasional
Pencemaran alam sekitar

Faedah kepada alam sekitar dan pekerja
·        Kegiatan pertanian moden hari banyak menggunakan bahan kimia spt baja, racun kimia dengan skala yang besar semata-mata untuk meningkatkan pengeluaran
·        Menjejaskan bekalan air bersih, hidupan air mati, tumbuhan, serangga turut tercemar/mati
·        Sebahagian petani tidak mematuhi kod etika penggunaan bahan kimi mengiku ketetapan yang menyebabkan pengguna terdedah kepada ancaman kesihatan.
·         Perladangan  organik adalah penyelesaian kepada masalah ini kerana tidak menggunakan  baja/ racun perosak kimia dilarang.
·        Alam sekitar bersih, selamat berupaya diwujudkan
·        Secara  langsung pencemaran kepada alam sekitar atau berlaku kes-kes keracunan di kalangan pengusaha dan pekerja dapat dielakkan

2
Pemanasan global
·         Pertanian ini telah menyebabkan pembukaan kawasan baru, cth: Cameron highland
·         Baki dari semburan racun, baja terampai di udara – peningkatan gas rumah hijau, menipiskan lapisan ozon
·         Pertanian  organik adalah penyelesaian kepada masalah ini karena mengandung prinsip menjaga ekosistem.
·          Mulai dari penyediaan tapak/tanah, penggunaan air, benih, pengendalian perosak, penjagaan dan pengolahan hasil lebih mesra alam dan lingkungan sekitarnya.
·         Makanan diperoleh melalui ekologi suatu lingkungan,  contoh, tanaman memerlukan tanah yang subur, haiwan memerlukan ekosistem peternakan, ikan dan organisme laut mememerlukan lingkungan perairan. Wujud salin pergantungan antara satu sama lain.

3
Hakisan tanah/runtuh
·         Pembersihan kawasan pertanian menyebabkan tanah runtuh/hakisan akan merosakkan persekitaran, mengancam nyawa hidupan
·         Berlaku perubahan lanskape permukaan bumi.
·         Pertanian organik disesuaikan dengan keadaan ekologi sekitar. Bahan buangan  digunakan semula secara efisien untuk memelihara, meningkatkan kualiti dan melindungi sumber alam.
·         Pertanian organik mencapai keseimbangan ekologis melalui pola sistem pertanian, membangun habitat, pemeliharaan keragaman genetik dan pertanian. Masalah tanah runtuh/hakis tak berlaku

4
Keracunan makanan/
Menjejaskan kesihatan

·         Penggunaan racun tanpa kawalan menyebabkan sebahagian masih kekal dalam hasil pertanian, produk yang banyak racun
·         Boleh mendatangkan keracunan, sakit perut, muntah-muntah dll
·         Produk ganik tidak mengandungi sisa-sisa kimia yang tidak diingini kerana telah mematuhi piawaian organik Malaysia.
·         Lebih selamat diguna akan terus menjadi pilihan pengguna, walaupun dijual dengan harga yang mahal sedikit
·         Pertanian  organik  perlu dilakukan pengelolaan yang berhati-hati dan bertanggungjawab melindungi kesihatan dan kesejahteraan manusia masa kini dan  masa depan.
·        Mengingat hal tersebut, maka harus dihindari penggunaan pestisida, ubat-ubatan bagi ternakan dan bahan aditif makanan yang  merugikan kesihatan.

5
Perbelanjaan semakin
 bertambah.
·         baja/racun yang digunakan, mengikut  metode kimia  dijual  harga mahal kepada petani .
·         banyak mendatangkan masalah kepada petani. Banyak timbul perdebatan
·         kaedah organik berjaya selesaikan masalah dengan penggunaan bahan terbuang/sedia ada diproses semula menghasilkan baja mesra alam
·         mengatasi masalah bahan buangan secara besar-besaran, harga lebih murah.

 6
Kualiti
·        Pertanian  hari ini banyak menggunakan bahan kimia, menyebabkan hasil kurang  khasiat, kemanisan, warna walaupun cantik dari segi luaran.
·        Bahan kimia berlebihan menyebabkan cepat basi, busuk
·        Pertanian organik  menghasilkan  bekalan berkualiti baik,  kaya nutrisi kerana diusaha/ternak   dalam  habitat yang sesuai dengan sifat-sifat asal yang terjamin.
·        Menghasilkan makanan bermutu tinggi, bergizi yang mendukung pemeliharaan kesihatan dan kesejahteraan.
·         

6
Usaha memajukan
Penyelidikan &
 Pembangunan  (P&P)

·        Penghasilan bijih benih yang sesuai dengan cara penanaman, penggunaan baja ciptaan Mardi, PORIM, RRIM
·        Penghasilan baja/bahan makanan yang sesuai dari bahan buangan seperti daun, batang mengurangkan pencemaran dan menjimatkan belanja
·        Bahan makan ternakan seperti M-8 PenggemukTernak kaya dengan pelbagai  vitamin tambahan untuk meningkatkan proses pencernaan, kesihatan dan produktiviti ternakan.

7
latihan
·        Petani diberi latihan secara khusus dalam pengurusan ladang dari cara tanaman, pembajaan, mengatasi perosak serta tuai hasil, penggunaan jentera yang sesuai
·        Banyak disediakan oleh MARDI, Jabatan Pertanian, FAMA
8
Pengiktirafan kerajaan
·        Hasil dari ladang organik  diberi pengiiktiran /pensijilan Organik Malaysia boleh dilabelkan sebagai produk organik dijual pada  harga yang setimpal.
·        Banyak didapati dijual dipasaraya dengan logo khas.


Pertanian organik harus mampu mencegah terjadinya resiko merugikan dengan menerapkan teknologi tepat guna dan menolak teknologi yang tak dapat diramalkan akibatnya, seperti teknologi genetik (genetic engineering). Pengolahan pertanian organik didasarkan pada prinsip kesihatan, ekologi, keadilan, dan perlindungan yang melibatkan kelestarian dan peningkatan kesihatan tanah, tanaman, haiwan, bumi, dan manusia sebagai satu kesatuan karana semua komponen tersebut saling berhubungan dan tidak terpisahkan.

Pemarkahan; 2+2

Perhatian:
Bagi menjawab bahagian Rasional: calon perlu kemukakan permasalahan dalam pertanian hari ini, kemudian disusuli dengan pertanian organic sebagai langkah penyelesaian masalah berkenaan. Tanpa membincang permasalahan, calon tak menjawab soalan (TR). Fahami skema secara detail.

2 comments: